Çatalköy Belediyesi Tiyatrosu

Nasıl başladık?

Girne Belediye başkanlığının kararı ile,o tarihte TC Devlet Tiyatroları genel müdür yardımcısı ve TOBAV genel başkanı olan Tamer leventle,Girne de tiyatro kurulması için görevlendirilen Derman Atik kurdukları telefon bağlantısı sonunda,Girne tiyatrosunu halkla birlikte kurma kararı alırlar ve bu yönde çalışmalara başlarlar.3 Mart 1999 tarihinden itibaren her iki günde bir değiştirilip yerlerine yenileri asılan ve bütün Girne geneline yayılan bir afişleme kampanyası başlatılır.Aynı zamanda ayni afişler yerel basına da dağıtılarak her iki günde bir yayınlanıp değiştirilmesi sağlanır.bu afişlerin üzerinde belli sloganlar karikatürize edilmiş çizimler ve gerek katılmak isteyenlerin gerekse,destek vermek isteyenlerin ulaşmalarını sağlayacak telefonlar vardı.18 mart 1999 tarihine kadar katılmak için başvuruda bulunan 70 kişi bir araya getirildi ve 20 Mart tarihinden itibaren Anafartalar lisesinde Atölye çalışmasının başlayacağı duyuruldu.Tamer Leventle Derman Atik in birlikte yürüttükleri bu atölye çalışmasının sonucunda 26 Mart 1999 akşamı “Bütün Dünya oyun sahnesi Bütün insanlar da Oyuncu” adlı çalışma sahnelenerek 27 Mart 1999 tarihinden itibaren Girne Belediyesi çatısı altında GİBETSU resmi olarak kurulmuş ve Genel sanat yönetmenliğine de Derman ATİK getirilmiş oldu.Ancak Girne belediyesi çatısı altında 11 yıl hizmet ettikten sonra 2010 yılının 27 Haziran yerel seçimleri sonrasında Girne belediye başkanı Sümer Aygın’ın 11 yıl tiyatroyu kuran ve yaşatanlara karşı almış olduğu tavır sonrasında bütün tiyatro ekibi basın açıklaması yaparak gerekçelerini anlattılar ve Girne belediyesi çatısı altından ayrıldılar.5 Eylül 2010 tarihinden itibaren Çatalköy belediye meclisinin aldığı kararla tiyatro yaşamlarını yaşamlarını Çatalköy Belediye Tiyatro SU olarak sürdürmeye başladılar.26 Kasım 2010 tarihinde Çatalköy de Dedeman olive tree otelde saat 18:30 da düzenledeikleri kokteylle yeni isimleri ile basının önüne çıktılar .Ayni akşam saat 20:00 da dedeman olive tree gösteri çadırında 2010-2011 tiyatro sezonu 1.tur oyunu olarak ilk kez profesyonel adlı oyunun galasını yaptılar .

Ne Hedefledik?

Gerek 1974 öncesindeki Rum yerel yönetimleri döneminde gerekse 1974 den 1999 yılına kadarki türk yerel yönetimlerine kadarki süreçte Girne nin hiç bir zaman gerek amatör gerekse profesyonel anlamda yerleşik bir tiyatrosunun olmaması omuzlarındaki yükü ve sorumluluğu artırdı.Ancak Tiyatromuz ilk günlerde sokaklara astığı afişlerdeki sloganlara sadık kalarak (Herkes sanatçı bunu biliyormusunuz-Demokrat insan sanatçıdır-Kendinizi tanıyormusunuz-bir tiyatronuz olsun istiyormusunuz)hem bu sloganların içini doldurmuş hem de yeni söylemleriyle ve Sanatın bir meslek değil herhangi bir işin, titizlikle özenilerek kusursuza ulaşmak için yapılması Felsefesi olduğunu vurgulamıştır.Bunu yaparken Sanat Felsefesini bir nokta veya kesintili çizgiler olarak değil yaşamın tümüne yayılan kesintisiz bir çizgi olduğunun altını çizerek yaşamı sanatsallaştırma sürecine katkısını ilk günkü gibi sürdürmeğe Çatalköy Belediye Tiyatro SU olarak devam ediyor.

Biz kimiz?

Kurulduğu günden bu güne kadar Tiyatro elemanlarımız hep farklı meslek guruplarından ve farklı yaş guruplarından oluşmuştur.Eczacısından öğretmenine,öğrencisinden mimarına ,mütahitinden çiçekcisine Bankacısından işçisine ev hanımından hukuk profesörüne kadar bünyesinde barındıran tiyatromuz,Amatör tiyatronun ne olduğunu bilen nereye kadar gidebileceğini hangi koşullarda varolabileceğinin farkında olan,amatörlükle acemiliği birbirine karıştırmayan,özenci ruhunu kaybetmeden sürece yayılabilecek,kurumsallaşmış profesyonelliği hedefleyen tiyatro yapmaktan ve birlikte takım halinde ensemble ruhu ile çalışmaktan keyif alan insanlardan oluşuyor.

Ne Yapıyoruz?

Her yıl en az onbeş günlük /bir aylık workshopların ,ardından yeni sezonun seçilen oyunlarını prova etmeye başlıyor ve her sezon özelde Çatalköy ve Girne seyircisiyle genelde de Kıbrıs Türk seyircisiyle buluşmaya devam ediyor.Bunun yanında dönem dönem Gerek yurt dışında düzenlenen gerekse KKTC de düzenlenen, Uluslararası Tiyatro festivallerine katılıyor.Bünyesine yeni elemanlar kazandırmak için dönem dönem basın yoluyla duyurular yapan Tiyatro SU yeni katılanlarla eski elemanlarını atölye çalışmalarında sürekli birarada tutarak takım anlayışıyla çalışıp herkesi bir potada birleştirmeye ve her sezonda her sahnelenen yeni bir oyun gibi,kendini yenileyerek ve sivri uçlarını törpüleyerek yepyeni heyecanlarla yol almaya devam ediyor.